Miről mesél a társasház egyszerűsített beszámolója? Azaz, mit mutat a Mérleg?

Ha minden igaz, pár éven belül mindenki számára elérhető lesz a társasházak Számviteli törvény szerinti beszámolója, mely Mérlegből és Eredménylevezetésből áll. Nem számviteli szakemberként is fontos információkhoz juthatunk belőle társasházunk vagyoni helyzetéről. Egy új lakás vásárlása előtt pedig különösen fontos tisztán látni, hová is készülünk költözni. Nézzük sorra a Mérleg kulcs sorait:

Befektetett pénzügyi eszközök: A társasház megtakarítása, azaz a bankban lekötött pénze ezer Ft-ra kerekítve. Ebből kell majd a felújításokat elvégezni.

Követelések: ide tartoznak a közös költség tartozások. Ha itt nagy összeget látunk, akkor bizony gond lehet a közös költség befizetésekkel, sok a tartozás.

Saját tőke: a ház pénzbeli vagyona.

Tárgyévi eredmény alaptevékenységből: az éves kiadások és bevételek különbsége. Ha negatív, akkor a ház többet költött, mint amennyi bevétele volt. De ez nem feltétlenül baj. Ilyen eset fordulhat elő, ha több éven át gyűjtöttek egy felújításra, és az végre elkészült, pl. kicserélték a bejárati ajtót.

Kötelezettségek: a társasház még kifizetetlen tartozásai (be nem fizetett vízszámla)

Társasházi mérleg

Az Eredménylevezetés érdekesebb fogalmai:

Bevételek: közös költségből, bérbeadásból biztosítási kártérítésből, azt hiszem, ez különösebb magyarázatot nem igényel.

Ráfordításként érvényesíthető kiadások: itt láthatjuk, mennyit költött a társasház és milyen arányban. Mennyit költött karbantartásra, közüzemi költségekre, mekkora az üzemeltetési költség és a személyi jellegű kiadások.

A tárgyévi pénzügyi eredmény a kapocs a Mérleg és az Eredménylevezetés között.

Eredménylevezetés

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük